2016. december 15., csütörtök

A te lakásodról milyen az első benyomás?

A kérdésre a válasz természetesen az előszobában keresendő. Ide lépnek be a látogatók, itt néznek először körül, itt szívnak bele először a lakás levegőjébe.

Emiatt is fontos, hogy ne hanyagoljuk el otthonunk ezen szegletét csak azért, mert "átjáróház" volta miatt itt viszonylag kevés időt töltünk.

De ne csak a vendégekre gondoljunk!

Hazaérve mi is itt szusszanunk először, és bizony nem mindegy, hogy milyen környezet társul a "hazaértem" érzéshez.

Még egy - legalább ilyen fontos - ok amiért megérdemli a figyelmünket ez a kis helyiség a praktikum és kényelem szempontja. Kialakításakor tartsuk szem előtt, hogy ez a helyiség nem csak a vendégek lakásunkról alkotott első benyomásáért felelős, nem csupán kirakat jellege van: zsilipként is működik a lakás és a külvilág között. Ez a szerepe hangsúlyozottan fontos rossz időben illetve télen. Itt vesszük le a sáros cipőt, itt kezdünk valamit a vizes esernyővel. Itt olvad le a hó a csizmánkról, itt vesszük le a kabátot, sálat, sapkát, kesztyűt, de itt rakjuk le a csomagokat, táskákat, szatyrokat is, amikkel esetleg hazaérkeztünk addig, amíg mindezt megtesszük. 

Rengeteg bosszankodást megspórolunk nap mint nap, ha az indulás és a hazatérés percei nyugodan, kényelmesen zajlanak egy praktikusan kialakított előszobában. Nem verjük be folyton a könyökünket, ki lehet nyitni rendesen az ajtót, nem akad bele folyton a ruhánk valamibe, de van hely hová lepakolni, elférnek a cipőink, és ráadásul még jól is esik körbepillantani, mikor megérkezünk. Az már csak hab a tortán, ha van hová leülni, és nagyobb számú vendég érkezésekor, vagy több gyerek egy időben való öltöztetésekor sem uralkodik el a káosz.

Most következzen néhány inspirációra alkalmas előszobarészlet. Jó nézelődést!








 


Az apró előszoba szellősebbnek hat, ha fogasokat és nyitott polcokat, kalaptartókat használunk. Beépített szekrénnyel egy ilyen pici helyiség légterének nem elhanyagolható százalékát veszítenénk el. Előbbi megoldások esetén persze jobban oda kell figyelni a rendre, és az előszobában tárolt ruha, cipő stb. mennyiségére, nehogy használtruha lerakat jelleget öltsön a dolog.










És persze, ha egy mód van rá: tükrök! Minél nagyobb falfelületen, annál jobb! Itt ráadásul abszolut van létjogosultságuk a tér vizuális növelésén túl is: indulás előtt még vethetünk magunkra egy pillantást, lehetőleg tetőtől talpig.





  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...