2014. július 28., hétfő

Kis lakás, pici szobák, térnövelő megoldások 1./5 - Színek és minták

Legkézenfekvőbb, hogy a cikkek sorát térnövelő tippekkel kezdjem, amik segítségével egy kicsi lakás nagyobbnak, tágasabbnak tűnhet. Egyelőre maradunk az adott falaknál, tehát ebben a sorozatban csak a berendezéssel, dekorálással operálunk. Jöjjenek elsőként a színek!



1. Kis lakásba elsősorban világos színeket használjunk: fehéret és pasztell árnyalatokat. A padló legyen a legsötétebb (legfeljebb középbarna), a mennyezet pedig a legvilágosabb, és ezek ne üssenek el a falak színétől: így optikailag tágul a tér. Plafonra panelben - ahol jellemzően kicsi a belmagasság - csak fehér színt javaslok.









Ha saját lakásomról van szó, akkor a színes falak mellett teszem le a voksomat. Úgy gondolom, egy jól megválasztott szín amellett, hogy télen melegséget és élénkséget sugároz, nyáron is frissítőleg tud hatni. Mint például ez az üde zöld itt elöl...


…de azért az ilyen elbűvölő kis hófehérkék engem is rögtön levesznek a lábamról. :)



2. Élénk, sötét színekkel feldobhatjuk az összképet, de csak kis mennyiségben szerepeljenek. Az erőteljesebb színeket használhatjuk bútorokon,…


            Ha a kifejezetten világos színű szobába EGY nagyobb darab, erőteljes színű bútor kerül, akkor azáltal, hogy kiemelkedik a többi közül, sokkal légiesebbnek tűnteti fel a szoba berendezését. Mielőtt azonban pl. divatos színű konyhabútort vásárolnánk, vagy már meglévő kedvencünknek szegeznénk a türkiz ecsetet, ne feledjük: ezek színét a falakénál is nehezebb meg-, illetve visszaváltoztatni!

…..kisebb padló- vagy falfelületen,


Ha egy egész falat szeretnénk sötétebbre festeni, akkor az legyen hosszú szoba rövidebb fala. Tudni érdemes azt is, hogy a meleg színek a falon kis térben kevésbé hatnak nyomasztóan, mint a hideg színek.

Erős tónusú padló részlet.

textiliákon, kiegészítőkön,…

Ha a feltűnő színeket kizárólag a dekorációs elemekre száműzzük, annak nagy előnye, hogy ezeket a legegyszerűbb cserélni. Ha megúntuk őket, lakásunkat viszonylag kis ráfordítással egészen új színben láthatjuk majd.

…esetleg nyílászárókon.

2       

Azért nem ajtót írtam, mert végülis megoldható a színes ablakkeret panelban is, csak nem jellemző. A házunkban például valakinek barna van.

3. És most lássuk a mintákat! Kisebb alapterületű helyiségekbe a vékony, sűrű csíkok és az apró minták (mértékkel!) illenek.


Mennyezettől a földig érő függönytől ráadásul nagyobbnak tűnik a belmagasság.

A függőleges csíkozás is növeli optikailag a belmagasságot. Ezt panelban érdemes lehet kihasználni, elsősorban a kicsit tágasabb szobákban.


Ha vízszintes csíkozást szeretnénk alkalmazni, tegyük azt hosszú, keskeny szoba rövidebb falán, hogy vizuálisan javítson az arányokon.


Parkettánál is érdemes odafigyelni arra, hogy a rövidebb fallal legyen párhuzamos a csíkozás. Az átlós burkolás pedig térnagító hatású.


4. A sok szép szín és minta bűvöletében ne felejtsük el, hogy kis lakásnak ebből a szempontból is előnyére válik a rendezettség. Használjuk például ugyanazt a járólapot, parkettát, csempét a lakáson belül mindenhol. Kicsi otthonnak jól áll a monokróm összkép is, mikor csupán egyetlen színt vagy annak árnalatait alkalmazzuk. Kevés színnel operálva letisztultabb lesz az eredmény, és az egész lakás kevésbé tűnik “feldaraboltnak”, tágasabb benyomást tesz.



Te melyik tábort erősíted: színes falak vagy fehér falak?


 Képek forrásai itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...