2014. július 30., szerda

Stíluskalauz képekben 1. - Minimál, skandináv, shabby chic


Minimál (vagy minimalista)

Rendkívül letisztult, mondhatni steril megjelenés és egyszerű formavilág. A kevesebb több alapelv egészen végletes alkalmazási módja. Semmi “felesleges” díszítés: kevés szín (többnyire kifejezetten monokróm lakásbelsők), korlátozott anyaghasználat, a funkció előtérbe helyezése, valamint az alapvetően szögletes, éles vonalvezetés jellemzi. Főleg feketével, fehérrel, szürkével és halvány pasztell színekkel dolgozik. Kerüli a zsúfolt hatást. Kedveli a mesterséges anyagokat, de szívesen vegyíti velük a természeteseket is.











Meg lehet ezt is finoman bolondítani egy kis dekorációval.





Skandináv (vagy svéd)

Szintén a visszafogottabb lakberendezési stílusok közül való - elsősorban színhasználatát tekintve -, de itt már belefér egy kis puhaság, egy kis játékosság. A fehér, szürke és a pasztell árnyalatok vannak túlsúlyban, de nem riad vissza attól sem, hogy kis mennyiségben akár kifejezetten élénk színeket is bevessen. Előszeretettel használja a fát, mint anyagot, a maga természetességében, és az íves vonalak sem állnak távol tőle. Az elrendezésre itt is a szellősség jellemző. Ügyesen egyensúlyozva a hűvös elegancia és a bohó színfoltok között, letisztult, ugyanakkor kifejezetten meghitt és barátságos hangulatú otthon kialakítására alkalmas.




Azért egy-egy elrendezésben megvannak az áthallások a minimállal.





Nem feltétel a fehér falszín.






Shabby chic

A shabby chic a régies és vidékies romantikus stílus megszelidíthetetlenséget sugallmazó, bohém fajtája. Eszköztárában alapvető szerepe van a díszes, és művileg kopottasra varázsolt (vintage) bútordaraboknak valamint a virágmintás, könnyedebb textiliáknak (pamut, vászon). A szőnyeg és a terítő nem kimondottan jellemző, ellenben a romantikus virágmintás függönyök, ágytakarók, díszpárnák már annál inkább. Kedveli a puha, melegséget sugárzó, érzelmes és kissé burjánzó enteriőrt. Színek terén kevésbé tér el az előző két stílustól, itt is a világos árnyalatok kerülnek előtérbe. Alapját a fehér, törtfehér, bézs és fagyi színek képezik (halvány rózsaszín, menta és világos türkiz), néha egy kis ezüsttel, óarannyal megbolondítva.
















Képek forrásai itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...