2014. október 27., hétfő

Kifinomult, fekete-fehér csíkos és elegáns... barátságosan

Ez a 65 négyzetméter alapterületű otthon a svédországi Gothenburgban, igazi kis ékszerdoboz. Abból is egyértelműen az elegánsabb fajta, és ezt az oldalát nagyon ügyesen domborítja ki a viszonylag szűk keretek ellenére is. Fittyet hány a kis terek korlátaira, és tud így is nagyszerű, már-már impozáns lenni.

Mivel éri el ezt a hatást? A kitűnő bútorválasztással és a fekete-fehér színvilág ügyes alkalmazásával, melyet mintegy megfűszerez a minták tudatos és kifinomult használata. Utóbbi nemcsak hogy megmenti a lakást az egyhangúságtól és az eltúlzott komolyságtól, merevségtől, de kivételesen szép, elragadóan otthonos, sőt, barátságos összképet alakít ki. Nézzük meg részleteiben!

Először is szögezzük le: gyönyörűek a bútorok! Az üvegajtós szekrények a kedvenceim.




Csíkok mindenütt! Csíkosak a széktámlák, és huzatok, a hálószoba fal, az elsőként mutatott szekrény hátfala, az előszobai kalaptartó. A fűtőtestek is abból a fajtából valók, és még a fent látható konyhai bortartó is rájátszik erre a mintázatra.







A színvilág és a nagy többségében egyenes vonalak adta szigort hatékonyan enyhítik a kanapé lágy vonalai, a textíliák hívogató puhasága (pl. huzatok, párnák, szőnyegek nem csak a nappaliban), a néhány natúrbarna, fonott kiegészítő, az étkezőben, a konyhafal mintázata, valamint az egy sor csempe játékos rajzolata a fürdőszobában.


Apró fürdőszoba fehér csempével, nagy tükörrel.

A nappali - konyha egybenyitása nyilván alapvető fontossággal bír abban, hogy viszonylag nagynak tűnik a közösségi tér, de vegyük észre azt is, milyen zseniálisan bánnak a fénnyel ebben a lakásban! A tágas térérzet kialakításában meghatározó szerepe van ennek az odafigyelésnek. 

A fehér szín eleve sokat segít, de ezen, meg a korábban említett üvegezett szekrényeken túl van itt olyan megoldás is, mely nem feltétlenül magától értetődik: A kialakításkor nem ijedtek meg a kifejezetten nagy, sötét felületek használatától, sőt! Figyeltek azonban arra, hogy ezek egyben fényesek és tükröződőek is legyenek, így nemhogy szűkítenék a teret, éppen ellenkezőleg. A sötétbarna padlóban is kirajzolódnak a nappali bútorai, a fekete hűtő pedig lényegében tükörként funkcionálva sokszorozza meg vizuálisan a konyha-étkező terét, és persze a TV képernyő is tükröz. 

A fény mindenhonnan visszaverődik, a képek is mind üvegezettek.

De ez még nem minden! A mesterséges fénnyel is csodát műveltek a konyhában. A pult fölötti világításnak és az üveges konyhaszekrény belső világításának köszönhetően rendkívül szellősnek és tágasnak hat ez az egyénként nem különösebben nagy méretű konyha.
 
Szép a fényes-fekete konyhapult is.
Viszont én a pult fölé semmiképpen nem tennék tapétát!

Mi a véleményed? Laknál itt, vagy neked mindezzel együtt is túl szigorú ez az enteriőr?
Ilyesmi kialakításra mindenesetre számos hazai panellakásban is lenne lehetőség, sok helyen az egybe konyha-nappalit is meg lehet így oldani.

Forrás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...