2014. október 13., hétfő

Nyitott polcok. Hová?

Sokáig nagy ellensége voltam a nyitott polcoknak, mert úgy gondoltam, minden porosodik rajta, és nagyon nem szeretek port törölni. J Aztán be kellett látnom, hogy vannak helyzetek, amikor nem érdemes megkerülni őket, sőt, megfelelő körültekintéssel praktikus és szép megoldást nyújtanak.

Egy nyitott polc jóval könnyedebb benyomást tesz, mint akár egy üvegajtós vitrin, vizuálisan lényegesen kevesebb helyet foglal, mint egy azonos méretű szekrény, amennyiben nem zsúfoljuk nagyon tele.


Bánjunk csínján a polcok mennyiségével, és méretével is! Ne essünk abba a hibába (bármennyire csábító kevés tárolóhellyel rendelkezőnek), hogy szekrényeken túl a maradék falfelületeket teletűzdeljük polcokkal, mert úgy nyomasztó lesz az eredmény. Szekrények HELYETT helyezzük el őket. 


Kis helyiségben egész falat meg főleg soha ne polcozzunk be teljsen! Akkor már jobb egy letisztult, egyszerű vonalú beépített szekrény.

Számos esetben azonban megéri azt a kis extra portörlést ha szabályosan fellélegzik egy ilyen megoldástól a nappali. A lényeg, hogy olyasmit tartsunk rajta, amit könnyű takarítani. (Ritkán használt ruhaneműt, cipőt, szárazvirágot és a hasonló öngólokat kerüljük az egyéb helyiségek polcain is!!) De van mód arra is, hogy egyáltalán ne kelljen többet törölgetni egy ilyen polc miatt! Hogyan? Nagyon egyszerű.

Például mindenki konyhájában vannak gyakran használt eszközök, edények. Ezeket rakjhatjuk a polcokra. Néhány naponta úgyis megfordulnak a kezeink között, a pornak esélye sincs megtelepedni rajtuk. Helyezzük az esztétikusabb darabokat előtérbe. Ne az ételhordónak használt fagyisdobozok legyenek szem előtt, hanem porcellán tányérok, üvegkancsó, lábasok, poharak, fűszertartók. 





Azért az ilyen képektől kiver a víz, amin valakinek csak a konyhapult/csempe
színének árnyalataiban léteznek edényei - ebben az esetben még gyümölcsei
 is -, vagy amikor a hálószoba fal színéhez válogatja össze a ruhatárát...

Én tehát akkor ajánlok nyitott polcot ha nagyon nyomasztó lenne helyette egy szekrény (kis falfelületre, ágy, asztal fölé stb), és a rajta lévő tárgyakat viszonylag egyszerű takarítani vagy olyan gyakran használjuk őket, hogy nincs idejük porosodni: például gyerekjátékoknak, növényeknek, aktuálisan olvasott könyveknek, a már említett módon edényeknek, vagy az előszobában kalaptartónak, cipőknek, táskáknak, fürdőszobában krémeknek, fogkefének, fésűnek.












Végezetül összeszedtem néhány példát kifejezetten szép, illetve érdekes polcokra, melyek akár a lakás díszei is lehetnek.























Képek forrásai itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...