2014. szeptember 1., hétfő

Tapéták, még nekem is

A következőkben a könnyen elérhető (és nem utolsó sorban megfizethető) papír tapétákról lesz szó, nem a kastélyokból, és régi pompás polgári lakásokból ismert, luxuscikként ma is kapható selyemtapétákról... 

Múlt héten említettem, hogy nem rajongok a tapétákért. Ebbe nyilván belejátszik egy kis visszamaradt viszolygás az "igazi, eredeti" panellakásokban alkalmazott burkolati megoldásoktól, ahol minden fal-, padló-, és plafon felületet tapétával, padlószőnyeggel vagy (a mi lakásunkban parkettát és kövezetet imitáló) PVC-vel vontak be. 

Nem voltak a legszebb, legigényesebb példányok, a mai napig borsódzik tőlük a hátam - igaz, a maguk idejében lehet, hogy menőnek számítottak.

Mindemellett a praktikum oldaláról is látok kivetnivalót a tapéták használatában. (Bár ki tudja: Talán a ma tapétája már valamelyest megválaszol ezekre a vádakra?)

Nehéz, vagy egyenesen lehetetlen takarítani. Bizony, gyerekkori lakásunkban az étkező is tapétázva volt eredetileg... Amúgy sem túl jó ötlet, de kisgyerekes családban egyenesen képtelenségnek tartom az ebédlő asztal melletti fal tapétával való burkolását. Még az egyéb helyiségekben is ott díszelegtek a zsíros kis ujjlenyomatok pl. a villanykapcsolók körül. Kellett is az étkezőben a falvédő, a kapcsolók köré meg az erre való műanyag takarólemez.

A tapétát könnyen kiszívja a napfény. Azon a falon, ahová odatűz a nap, emiatt néhány év leforgása alatt látványosan más színű lesz, mint a többin. Arról nem is beszélve, hogy minden falon a felakasztott kép mögött megmarad az eredeti szín, míg körülötte a nap - és gondolom bizonyos mértékben a por - miatt elszíneződik az évek során. Így nehéz később átvariálni a szoba fali dekorációját.

Nagyon igénytelen benyomást tesz, ha rosszul rakják fel. Nem illeszkednek jól az egyes sávok, dudoros, a sarkokban gyűrött stb.

Viszonylag nehéz cserélni. Sokkal könyebb átfesteni egy szobát, mint leszedni a régi tapétát és újra kitapétázni az egészet.

NA DE! 

Jaj, de jól néz ki!

Egyrészt a fent felsorolt problémák közül többet ki lehet védeni:

- Jó, kipróbált vagy ajánlott szakembert alkalmazunk, és ha gond adódik addig nem vesszük át a munkát, amíg ki nem javítják. 

- A napsütötte szobának nem minden falát tapétázzuk le, csak olyan felületen alkalmazzuk, ami nem kap közvetlen napfényt, és

- csak olyan helyen, ahol a fal nincs kitéve nagyon a koszolódásnak. 

Másrész bizony van az a tapéta, aminek a kedvéért én is szívesen tennék kivételt, erőfeszítést! Gyönyörű, stílusos és érdekes példákat gyűjtöttem most ide nektek. Én elsősorban egyetlen falon, vagy kisebb falfelületen alkalmaznám legtöbbjüket, de van olyan megoldás, amit szívesen látnék akár a teljes hálószoba falon, vagy a közlekedőben.

Ami szerintem mindenképpen közös a kiválasztott mintázatokban, hogy kis alapterületű helyiségben is alkalmazhatóak, tehát jól mutatnának, sőt egyenesen díszei lehetnek egy modern, dizájnos kislakásnak is.





Az is tetszik, ami a csak a tükörből látszik.





 



Kis falfelületen még ez a nagy minta is működhet.



Személy szerint nem választanék feliratosat, de ez azért elég jól néz ki!





Az előtérben lévő minta is tetszik, de a háttérben lévő sem rossz, és így együtt nagyon szuper!



Így egy falon jó, több felületen már túlzás lenne szerintem.

De jó, hogy a fali dekorban visszaköszön a tapéta mintája!

Ez is egy falon működik jól kicsi helyiségben.

Ebből tágas helyiségben is elég csak egy fal, kis belmagasságnál lehet, hogy egy egész fal is sok,
de gyönyörűen mutat egy ilyen fehér lakásbelsőben.



Kis belmagasságra jótékonyan hatna viszont ez a halvány, sűrű csíkozás,
akár az összes falon is "elférhet".
  

 
Hatalmas ötlet gyerekszobába!!!

A sok szép kép ellenére talán kicsit egyoldalúra, tapéta ellenzőre sikerült ez a post...
Te tapéta párti vagy? Írd meg érveidet a tapéta MELLETT!

A képek forrásai itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...