2014. augusztus 4., hétfő

Kis lakás, pici szobák, térnövelő megoldások 2./5 - Bútorok, textilek és egy kis dekoráció

1. Kis lakásba a kecses, könnyed, légies jelzők mentén érdemes bútort válogatni. Kerüljük a masszív, nehézkes darabokat! Berendezési tárgyaink legyenek praktikusak, és viszonylag kis méretűek.

2. Jó ha figyelünk arra is, hogy inkább egyszerűbb vonalvezetésű és díszítésű bútoraink legyenek. A gazdagon faragott, intarziás, antik könyvesszekrény tágas terekért kiált. A visszafogott, letisztult stílusok jól mutatnak kis terekben.

3. Lehetőleg álljon minden lábakon, kissé elemelve a padlótól - a kanapé, a vitrin, akár még a kád is - így az egész lakás kellemesen szellős benyomást tesz.


Konyhaszekrény is állhat lábakon.




4. A kevesebb néha több elve fokozottan érvényesül szűkös terekben. Igyekezzünk kizárólag a szükséges bútorokkal körbevenni magunkat! Ne legyenek felesleges asztalkák, fotelok, székek! Kis lakásba ILYET NE!:


5. Előfordulhat, hogy jobb megoldás beszerezni egy nagyobb bútordarabot ha ezzel tehermentesítjük a lakás többi részét. Nem árasztja el a lakást a sok kis szekrényke, ha helyettük egy kevésbé frekventált szegletbe világos színű, sőt akár tükrös beépített szekrény kerül.



6. Dinamikus rendszer: A könnyebb bútorokat ne féljünk mozgatni! Nem kell mindent úgy kezelni, mintha le lenne szögezve. A dohányzóasztalt például, amikor éppen nincs rá szükség, ki lehet tolni az ülőtér közepéről a fal mellé. Az ilyen műveletekhez persze legjobb a gurulós bútor.


7. Bútorainkat állítsuk a fal mellé. A zsúfoltság elkerülése érdekében csak azt tartsuk a szoba közepén, amit muszáj. Feleslegesen okozunk magunknak bosszúságot, ha a jellemzően amúgy is zegzugos panelben még a bútorokat is kerülgetni kell. A szemmagasság alatt húzódó, fal mellett álló darabok optikailag nagyítják a teret. Ne toljuk azonban őket se egymásra, se egészen a falra! Ha hagyunk 10-20 centi távolságot, máris szellősebbnek hat a helyiség.

8. Nagyon hasznosak lehetnek a többfunkciós bútorok: kinyitható kanapé, lecsukható vagy bővíthető asztal, kinyitható puff stb. Mezei megoldás: egy egyszerű heverő, ami nappal szép takaróval, díszpárnákkal kanapévá alakítható.



Érdemes megbarátkozni az összecsukható bútorokkal is. Ma már mutatós összecsukható székek, asztalok is vannak például, amiket elég csak akkor elővenni, ha vendégek érkeznek.

9. A fogantyúk, kilincsek, ajtógombok is legyenek kisebb, filigrán darabok, és igyekezzünk egymáshoz hasonlókat összeválogatni. Az összevisszaság nem válik a kis terek előnyére.

10. A textíliák legyenek világos, könnyedebb anyagok. Kerüljük a nagy mintákat!  Válasszunk egyszínű vagy - ami kifejezetten jót tesz a tágasságérzetünknek - aprómintás szöveteket, lehetőleg kisebb méretben. Inkább tegyünk kis szőnyeget az ágy mellé, mint hogy egy egész szobát betöltő példány terpeszkedjen faltól falig. 


A díszpárnákat is kisebb darabokból válogassuk össze, és a terítők se baj, ha nem lógnak a földig, használhatunk helyettük asztali futót.








A sorozat következő részében bővebben kitérek majd a függönyökre is.



11. Ami funkcionálisan felesleges, de egy kis lakásban is kihagyhatatlan, ha nem akarjuk, hogy kopárnak tűnjön, az a falfelületek dekorálása. Legjobb ha kisméretű, hasonló vagy akár azonos keretekbe foglalt képekkel díszítünk. A grandiózus grafikákat, monumentális tájképeket mellőzzünk. Nem kell viszont lemondanunk a bájos képfalakról, csak ügyeljünk a mennyiségre, ne borítsuk be az egész felületet.



Persze nem csak képek vannak a világon! Ahogy ez a fenti fotón is látható, díszíthetjük a falat akár egy dekoratív ruhadarabbal, de ezen a téren aztán tényleg szárnyalhat a fantáziánk!



Kis panelbe tehát nagy körültekintéssel kell összeválogatni a tárgyakat. Így nemcsak hogy elkerülhető a raktárban, lomtárban lakás “feeling”-je, hanem igazán kellemes, praktikusan stílusos otthont teremthetünk magunknak.




Képek forrásai itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...