2014. augusztus 25., hétfő

Miért inkább panel?

Már a kezdetektől úgy érzem, idekívánkozik a blogba ez az erősen szubjektív, alapvetően saját élményekből építkező számbavétel: Mi az, amiben szerintem jobb a panel az egyéb ingatlanoknál?

0. Az ára (vételár, bérleti díj): A magától értetődő válasz persze az, hogy olcsóbb, viszonylag alacsony a négyzetméter ára más lakásokhoz képest - házakról nem is beszélve. Vannak azonban a paneloknak olyan előnyei is, melyek nem csak kevésbé terhelik meg, hanem kifejezetten kellemesebbé, kényelmesebbé teszik az életünket.

1. Közlekedés: ahol panel van, ott ugye nagy a népsűrűség, tehát általában jól megoldott a tömegközlekedés is. Ez jó ha éjszakaival kell hazamenni buli után, ha a gyerekek messzebbre járnak iskolába, vagy ha mondjuk BKV-val jártok dolgozni.

2. Szolgáltatások, intézmények: Az előbb említett okból kifolyólag igen jó szokott lenni a panelházak környékének iskola, óvoda, játszótér lefedettsége, és legtöbbször számos élelmiszerbolt közül is válogathatunk. Viszonylag közel van fodrász, szépségszalon, gyógyszertár, orvosi rendelő és még sorolhatnám.


3. Parkos környék: Általában a panelok környékén, még a lakótelepeken is van zöld. Nem úgy, mint a belváros szűk utcáin, ahol örülhetünk, ha van akkora szerencsénk, hogy körbeaszfaltozott fák szegélyezik az utat. A belvároshoz képest a lakótelepek kifejezetten szellősek.






4. Lift: Biztos vannak olyan párszintes panelok, ahol nincs, de a panellakásban lakók döntő többségének igenis van lift a lépcsőházában, sokszor nem is egy. Költözésnél, bicikli, babakocsi és nagybevásárlás felcipelésekor áldom a felvonót, és borzongva gondolok vissza a hatalmas belmagasságú bérház legfelső emeletén lévő lakásra, ahol egy rövid ideig laktam…

5. Kilátás: Nyilván egy lakótelep közepén vagy az első emeletről nem különösen látványos, de általában még innen is jobb, mint a korábban említett bérház kopár és szűk udvara. Ráadásul, sok olyan panelházat ismerek, ahonnan kimondottan gyönyörű kilátás nyilik a környező zöldövezetre, városra, mezőre, hegyekre stb.


6. Nálunk mindig meleg van: sok különböző, hőmennyiség mérő nélküli panelházban laktam/vendégeskedtem, és eddig mindenhol jó meleg volt, még télen is (leszámítva azt a néhány napot a fűtés beindítása előtt/leállítása után.) Én rettenetesen fázós vagyok, férjem pedig nagyon spórolós, úgyhogy engem megnyugtat, hogy itt egyszerűen nem tudja lentebb kapcsolni a fűtést. ;)

7. Zárt folyosó, közeli szomszédok: Nekünk szerencsénk van, a házon belül is zárt folyosón lakunk, és ez a plusz ajtó nagyban növeli a biztonságérzetemet, de még ha nem is lenne ez így, azért hamarabb feltűnik a zárat bütykölő betolakodó a szomszédoknak, mint pl. egy kertesházban.

8. Természetes fény! Nincsenek egész nap sötét lakások, ahol a legnagyobb nyári napsütésben is lámpát kell gyújtani. Ellentétben a minden ablakával kis belső udvarra, vagy alsó szinten szűk utcára néző bérházi lakásokkal. Még - az ilyen épülettípusnál nagyon ritka - csak északi ablakkal rendelkező lakások esetén sincs olyan közel a következő épület, mint pl. a belvárosban sokszor, hogy egészen besötétítse a szobákat.

Nem tartom magam önámítónak, tisztában vagyok a panelok hátrányaival is, a mi házunk pl. borzasztóan ocsmány és a folyosó sem egy szépség, de alapvetően szeretek a jó dolgokra koncentrálni, ahogy azt hiszem sikerült kiválóan demonstrálnom. Remélem, panelban lakó olvasóm, te is tudtál több ponton meggyőződéssel bólogatni.


Van olyan pozitívum, amit szerinted kihagytam? Szívesen veszem, ha megírod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...