2014. augusztus 13., szerda

Stíluskalauz képekben - MCM (retró), rusztikus, ipari



MCM (vagy retró)

Az MCM (Mid Century Modern) és a retró nem fedik egymást hajszál pontosan, de hazai körülmények között - mi az, ami elérhető és megvalósítható - gyakorlatilag felcserélhető a két fogalom. Elsősorban a 60-as, 70-es évek stílusára kell gondolnunk, megfűszerezve az 50-es és a 80-as évek egy-két megnyilvánulásával. Meghatározó jegyei a futurisztikus vonalvezetés, a sarkosan szögletes vagy éppen egészen kerek berendezési tárgyak keveredése, műbőr, műanyag, lakkozott felületek, krómos csillogás. Kedveli a linóleumot, a padlószőnyeget és a tapétát. Jellemzői továbbá az erőteljes, sokszor kifejezetten vidám színvilág, a nagy, figyelemfelkeltő minták, és a fa- és fémvázas bútorok változatos huzatokkal kárpitozva. Nagy különbségek vannak a retrón belül: a tarkább, harsányabb összeállításoktól a visszafogott, néha kifejezetten elegáns vonulatig sok mindenre találunk itt példát. 
















Rusztikus

Alapjai a természetesség és az időtállóság. Legfőbb ismérvei a durván faragott, gyalulatlan hatást keltő törmörfa bútorok. Maga a szó is ezt jelenti: durván megmunkált felület. Anyaghasználata is igazodik az elvekhez: előszeretettel használ fát, (termés)követ, de téglát is a maga kendőzetlenségében (lehetőleg se  tapéta, se csempe, se vakolat, se festés), így színeire a natúr, meleg árnyalatok jellemzőek. Kelléktárából nem hiányzik a réz, a kovácsoltvas, a porcelán és úgy általában a népi motívumok. Textilek terén a gyapjút, a lenvásznat és a horgolt csipkét részesíti előnyben. Teljes pompájában alkalmazva házakba, tágas - NAGYON tágas - terekbe való ez a stílus, de jellemző elemeivel ízlésesen feldobhatunk egy hétköznapibb méretekkel rendelkező lakásbelsőt is.







 







Itt is szépen  látszik, hogy nem kizárólag a “baltával (se) faragott”
nyers fa bútorok képesek rusztikus hangulatot teremteni.

Ipari (vagy indusztriál)

Bár a loft lakásokkal szorosan összefonódva kelt életre, és máig ez a stílus ragadja meg leginkább azok eszenciáját, az indusztriál már levált erről a lakástípusról, és önállóan is értelmezhető. (A loft amerikából terjedt el: a két világháború között a nagyvárosok nyomorgó művészei használaton kívüli, elhagyatott gyárépületekbe költöztek be, és alakították ki bennük otthonaikat.)

Az ipari stílus részleteiben kifejezetten jól mutat gyakorlatilag bármilyen enteriörben, de ha körültekintően alakítják ki, akár egy egész nem-loft otthont uralva is izgalmas, különleges, ugyanakkor kellemes benyomást tehet. Mivel lehet ipari hangulatot kölcsönözni egy "szokványos" otthonnak? Látványos épületgépészeti megoldásokkal, látszóbetonnal és vakolatlan téglafallal, öntött vas és betonoszlopokkal, nem utolsósorban pedig az ipari stílusú – többnyire egyben vintage – bútorok és kiegészítők végeláthatatlan választékával. Jellemzőek a matt fém elemekkel kombinált fa bútorok, és a zománcfestékkel kezelt fém kiegészítők. Az indusztriális lakberendezésen erősen érződik, hogy a bohém művészvilágban született meg. Azzal együtt, hogy egyérteleműen modernek a berendezési tárgyak, kerüli a kimért, merev vonalvezetést. Kedveli a játékosságot az egyes bútorelemeken belül, és az összkép szintjén értelmezve is. Kifejezetten szereti a színes berendezést: a föld színei mellett szívesen használ élénkebb árnyalatokat.
















Képek forrásai itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...